Roliga fakta som finns i Ratsits databas

Här hittar du statistiska undersökningar och sammanställningar av en mer underhållande karaktär. Alla undersökningar är baserade på data hämtad ur Ratsitkatalogen och Ratsits informationsdatabas. 

Bakgrund och syfte

Vårt mål på Ratsit är att erbjuda ett enkelt, överskådligt och prisvärt sätt att ta del av offentlig information i Sverige. Ratsits Roliga fakta är ännu ett sätt för oss att uppnå det målet.

Hur många kvinnor och män är uppkallade efter superhjältar i Sverige? 

Svar på denna fråga- och fler - kommer du hitta här allt eftersom vi publicerar nya undersökningar med den allra senaste statistiken.

Trevlig läsning!

 

Hur vanliga är namn från djurriket? | Publicerad 2021-01-18

Fågel, fisk eller mittemellan?

Hur många har fått sina namn från djurens värld? Vi har gjort en undersökning om namn som kommer från djurriket och tittat på namn som Björn, Tiger och Varg. Några av de tjugotalet namn som vi undersökt är vanliga som efternamn, men det är överraskande att så många till exempel heter Myra, Falk och Ren i för- eller mellannamn.

Läs mer om namn som Björn, Tiger och Varg

Orter och gatunamn | Publicerad 2021-01-18

Roliga och finurliga namn på gator, vägar och orter

Har du tänkt på att vi i Sverige har byar, orter, gator och vägar vars namn är lite ovanliga eller småroliga? I denna artikel tar vi upp några av dem som vi tycker är ovanliga, finurliga och som i vissa fall har dubbla betydelser. 

Läs artikeln om roliga och finurliga ortsnamn

Glenn | Publicerad 2021-01-18

Alla heter Glenn i Göteborg!

Den 22 april har Glenn namnsdag, Grattis!
För att förstå lite mer om vad Glenn betyder för Göteborg och för övriga landet har vi undersökt historia, data bakom siffrorna och geografi.

Hur många heter Glenn i Göteborg?

Skottdagen den 29 februari | Publicerad 2021-01-18

Är du född på skottdagen?

Fyller du år den 29 februari är du inte ensam. I Sverige finns det 5 571 personer (över 16 år) som är födda den 29 februari varav 2 803 är kvinnor och 2 768 är män.

Läs mer om hur det är att vara född den 29:de.

Vi tror på tomten, gör du? | Publicerad 2021-01-18

Julens stora fråga - Finns tomten?

I de första avsnitten av 2019 års julkalender i SVT diskuteras om Tomten finns eller inte. På Facebook blev det fart på småbarnsföräldrar som tyckte att man förstörde julstämningen genom att ta upp frågan. 

Läs mer om tomten och om julens alla namn

Astrid Lindgrens berättelser | Publicerad 2021-01-18

Emil, Pippi och Ronja

Att Astrid Lindgrens sagor och berättelser påverkat våra liv är det väl ingen som tvivlar på. Astrids sagokaraktärer ligger oss varmt om hjärtat, inte minst när vi väljer namn till våra barn eller när vi som vuxna byter namn.
Ratsit har hela listan över de mest populära namnen.

Läs hela artikeln om Astrids karaktärer

Namn som städer, länder och stater | Publicerad 2021-01-18

Vad har Georgia, Paris och Santiago gemensamt?

Namnen Georgia, Paris och Santiago är alla personnamn som förekommer bland Sveriges befolkning. Vi har listat 25 ortsnamn som är populära som personnamn i Sverige.

Läs mer om namnen i toppen av listan

Sagan om ringen | Publicerad 2021-01-18

Sagan om ringen har satt sina spår i Sverige

I samband med att Sagan om ringer fyller 65 år har vi undersökt om det finns personer i Sverige som har samma namn som karaktärerna i boken, och det finns det.

Sagan om ringen är väldigt populär och många, både kvinnor och män, har valt att kalla sig namn som Frodo, Gandalf, Galadriel och Legolas.

Läs mer om namnen från Sagan om ringen

Superhjältar | Publicerad 2021-01-18

Visste du att Skywalker, Yoda och Darth Vader finns mitt i ibland oss?

I vår artikel om superhjältar framgår det att det finns personer i Sverige, både kvinnor och män, över hela landet som är uppkallade efter superhjältar/seriefigurer/filmkaraktärer. Rollfigurer som Skywalker, Yoda och Darth Vader i Star Wars-filmerna är särskilt populära, men vi har även en svensk superhjälte som har ett stort antal personer uppkallade efter sig.

Läs hela artikeln om superhjältar