Forskarutbildning – Vad är forskarutbildning?

Forskarutbildning är den högsta nivån av högskoleutbildning i Sverige. Den syftar till att ge kvalificerad utbildning för den som vill arbeta med forsknings- och utvecklingsfrågor. En forskarutbildning kan leda till en licentiatexamen eller en doktorsexamen, och innefattar både kurser och ett självständigt forskningsprojekt.

Forskarutbildning yrken och lön

Via Ratsit Lönestatistik kan du utforska löner i Sverige för olika jobb med olika utbildningskrav. Yrken med krav på forskarutbildning har i genomsnitt den högsta månadslönen av alla utbildningsnivåer. Se samlad lönestatistik för hela Sverige på startsidan för Lönestatistik, eller sök på det yrke som intresserar dig för mer detaljerad information.

Söker du ett jobb som kräver forskarutbildning? Förbered dig inför löneanspråket med hjälp av Lönekollen. Med Lönekollen kan du se vad personer med samma typ av tjänst har för lön - helt anonymt.

Hur lång är en forskarutbildning?

En forskarutbildning i Sverige är fyra år lång och resulterar i en doktorsexamen. Det finns också en kortare variant som är två år lång och avslutas med en licentiatexamen. Utbildningen består av både kurser och ett avhandlingsarbete, där avhandlingsarbetet utgör minst hälften av examens omfattning.

Krav och behörighet på forskarutbildningar

Att påbörja en forskarutbildning i Sverige kräver att du uppfyller vissa behörighetskrav när det kommer till kompetens och akademisk bakgrund, för att säkerställa att du klarar av forskningsstudierna.

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet är det första steget för att kunna vara kvalificerad för en forskarutbildning. Det innebär att du måste ha tagit en examen på avancerad nivå, vilket oftast är en masterexamen eller motsvarande. Du ska ha samlat minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng ska vara på avancerad nivå. Läs mer på Universitets- och Högskolerådets webbplats.

Särskild behörighet

Förutom grundläggande behörighet, kan det finnas särskilda behörighetskrav som varierar beroende på det specifika forskningsämnet eller ämnesområdet du är intresserad av. Dessa krav finns till för att säkerställa att du har nödvändig fördjupad kunskap inom det relevanta området.

Förmågan att tillgodogöra sig utbildningen

Det är också viktigt att du kan demonstrera att du har förmågan att tillgodogöra dig utbildningen. Detta kan inkludera tidigare forskningserfarenhet, publikationer, eller specifika färdigheter som är relevanta för forskningsområdet.

Ansökan och antagning

När du har uppfyllt de grundläggande och särskilda behörighetskraven kan du söka till en forskarutbildning. Detta innebär oftast att ansöka om en doktorandtjänst vid ett universitet. Som doktorand bedriver du sedan studier och forskning som ska leda till en doktorsexamen.

Får man lön under utbildningen?

Ja, i Sverige får man lön under sin forskarutbildning. Som doktorand är du anställd av universitetet och får en månadslön. Denna anställning innebär att du omfattas av samma villkor som andra yrkesgrupper vid universitetet, inklusive lokala kollektivavtal som reglerar löner för doktorander. Dessa avtal specificerar vanligtvis en lägsta ingångslön samt hur löneutvecklingen ser ut under anställningstiden.

Vanliga frågor om forskarutbildning

Vilka är de vanligaste forskningsområdena inom forskarutbildningen?

Ett av de vanligaste forskningsområdena för doktorandnybörjare i Sverige är medicin och hälsovetenskap. Denna trend speglar en bred efterfrågan och intresse inom området, särskilt i ljuset av den kontinuerliga utvecklingen och innovationen inom medicinska och hälsovetenskapliga områden.

Kan man studera forskarutbildning på deltid?

Ja, det är möjligt att studera forskarutbildning på deltid i Sverige. Många institutioner erbjuder flexibilitet för doktorander att bedriva sina studier på deltid, särskilt för de som är samverkansdoktorander, det vill säga de som bedriver sina studier parallellt med en ordinarie anställning utanför universitetet.

Vad innebär det att vara doktorand?

Att vara doktorand innebär att man är en forskarstuderande på högskolenivå som vanligtvis har avlagt en masterexamen. Doktorandstudier syftar till att leda till en doktorsexamen, vilket innefattar att genomföra och försvara en doktorsavhandling. Doktorander kan vara anställda på sin institution eller ha annan finansiering, och de tar ofta del i både forskning och undervisning.

Lär dig mer om