Månadslön - Vad en månadslön?

Månadslön är den regelbundna ersättning en anställd får varje månad. Det är ett fast belopp som utbetalas oavsett antalet arbetade timmar under månaden​​.

Månadslön är den vanligaste ersättningsformen för arbete i Sverige. Det är också den siffran vi redovisar för yrken på Ratsit Lönestatistik.

Lär dig mer om löner på Ratsit

Via Ratsit kan du ta reda på mängder av information om månadslöner i Sverige. Via Ratsit Lönestatistik hittar du lönedata för tusentals yrken och hur de skiljer sig mellan kön, utbildningsnivå och på olika platser i landet. Sök på ett yrke som intresserar dig och klicka dig vidare i resultatet. Siffrorna du hittar i lönestatistiken är månadslöner för yrket, baserade på bruttolöner, alltså den totala lönen före skatter och andra avdrag och uträknade som medellöner.

Om du är intresserad av lönen för en specifik person kan du använda dig av Lönekollen. Lönekollen låter dig se den totala lönen, årslönen, och inkomsten som en person hade under det senaste inkomståret. Du hittar även annan intressant information som inkomst av kapital och betalningsanmärkningar. För att räkna ut månadslön från Lönekollen kan du ta årslönen listad i Lönekollen och dela med 12 månader.

Hur beräknas och betalas månadslön?

Månadslönens storlek bestäms ofta genom ett anställningsavtal och påverkas av faktorer som yrkesroll, erfarenhet och branschspecifika standarder. Det kan betalas ut för innevarande månad eller i efterskott. För tjänstemän är det vanligt att få månadslön utbetald innevarande månad, medan arbetare ofta får den i efterskott. Eventuella justeringar, som semester eller sjukfrånvaro, görs i efterskott, vilket innebär att dessa korrigeringar syns på nästa löneutbetalning​​.

När har man rätt till månadslön?

Alla anställda har rätt till månadslön, förutsatt att detta är överenskommet i deras anställningsavtal. Månadslön är en vanlig ersättningsform, särskilt i fasta anställningar där arbetsuppgifter och arbetstid är konsekvent.

Beräkning av månadslön efter skatt

Månadslön före skatt kallas bruttolön. Nettolönen, som är det belopp du faktiskt får på ditt konto, är bruttolönen minus skatter och eventuella avdrag. För att beräkna nettomånadslön kan man använda olika onlinekalkylatorer eller ta hjälp av löneadministrationsprogram.

Skillnaden mellan Månadslön och Timlön

Månadslön och timlön är två vanliga löneformer, men de skiljer sig åt i hur de beräknas och utbetalas.

Månadslön: En fast summa som betalas ut varje månad, oavsett hur många timmar som faktiskt arbetats. Det är vanligt i fasta anställningar där arbetsuppgifterna och arbetstiden är konsekvent. Månadslön förenklar budgetplanering för både arbetsgivare och anställda, eftersom inkomsten är förutsägbar.

Timlön: Här baseras lönen på antalet arbetade timmar. Det är vanligt i deltidsjobb, säsongsarbete, eller för arbete som kräver flexibilitet i arbetstiden. Timlön ger mer flexibilitet och kan passa bättre för arbete med varierande arbetstider eller för de som önskar att arbeta mer eller mindre från månad till månad.

Hur påverkar övertid månadslönen?

Övertid kan påverka månadslönen på olika sätt, beroende på arbetsavtalet och gällande lagar eller kollektivavtal:

Fast Månadslön: För anställda med fast månadslön, kan övertid betalas ut som extra ersättning utöver den vanliga månadslönen. Detta belopp beräknas ofta baserat på en överenskommen övertidstaxa.

Månadslön med övertidskompensation: I vissa fall kan övertid kompenseras genom extra ledighet eller inarbetad tid, vilket innebär att anställda kan ta ledigt motsvarande den tid de arbetat över.

Årlig justering av månadslön

Årliga justeringar av månadslön är ofta en del av anställningsavtal eller kollektivavtal och kan baseras på olika faktorer. I vissa företag kan lönejusteringar även baseras på individuell prestation eller bidrag till företagets resultat. Löner kan också justeras för att spegla förändringar på arbetsmarknaden, som att säkerställa konkurrenskraftiga löner jämfört med andra företag i samma bransch.

Vanliga frågor om månadslön

Hur räknar man ut månadslön?

Månadslön beräknas baserat på anställningsavtalet, som tar hänsyn till yrkesroll, erfarenhet och branschnormer. Om du inte har en fast månadslön kan du räkna ut din månadslön genom att titta på din totala inkomst för ett år och dela den siffran på 12.

Får man månadslön samma månad?

Det beror på avtalet och anställningsformen. Tjänstemän får ofta lönen samma månad, medan arbetare får den i efterskott.

När får man vanligtvis månadslön?

Utbetalningsdag varierar men är vanligen i slutet av månaden eller i början av nästa månad.

Vilka regler gäller för månadslön?

Reglerna för månadslön styrs av anställningsavtal, lagar och eventuella kollektivavtal.

Lär dig mer om