Mellannamn - Vad är ett mellannamn?

Ett mellannamn i Sverige är ett namn som står mellan dina förnamn och ditt efternamn. Det är inte fråga om ett extra förnamn, eller "middle-name" som man kanske stöter på i engelskspråkiga länder. Mellannamnet har en unik plats i vårt namnsystem eftersom det ser ut som och ofta är ett efternamn, men det är inte det efternamn som en person normalt använder i vardagen​.

Mellannamn fanns förut i Sverige men som avvecklades med en lagändring 2017. De enda som har mellannamn idag är de som hade mellannamn innan lagändringen genomfördes​.

Kolla upp ditt eget och andras mellannamn på Ratsit

Du kan snabbt och enkelt kolla upp ditt eget och andras mellannamn med hjälp av Ratsits personssök. Sök på namn, telefonnummer eller adress på den person du vill kolla upp och välj personen som intresserar dig i resultatet. Du hittar mellannamn vid rubriken Namnregistrering under Personuppgifter.

Historisk bakgrund till mellannamn i Sverige

Mellannamnets historia i Sverige är förankrad i personnamnslagen från 1982. Den tidigare namnlagen introducerade begreppet mellannamn efter inspiration från Danmark och Norge där mellannamn varit i bruk under längre tid. I den tidigare lagen från 1963 kallades dessa namn för tilläggsnamn och kunde bäras av hustru och adoptivbarn. Ett tilläggsnamn var ofta ett tidigare efternamn som behölls vid giftermål eller adoption. Med lagen från 1982 blev det möjligt även för män att bära mellannamn och för barn att bära ett förälders efternamn som inte användes som det gemensamma efternamnet.

Vad säger lagen om mellannamn?

Den nuvarande svenska namnlagen från 2017 avvecklade mellannamnet som begrepp från den svenska namnlagstiftningen. Lagen förbjuder individer från att ta nya mellannamn. Istället för mellannamn tillåts nu personer att bära dubbla efternamn. De som redan har ett mellannamn ges möjligheten att antingen behålla det, göra om det till en del av ett dubbelt efternamn, eller att ta bort det helt. Ett mellannamn fungerar inte längre som ett efternamn och kan inte föras vidare till barn eller make/maka​.

Frågor och svar om mellannamn

Kan man välja vilket mellannamn man vill?

Enligt den nuvarande namnlagen från 2017 kan man inte längre ansöka om att få ett mellannamn. De som redan har ett mellannamn kan behålla det eller omvandla det till ett efternamn eller en del av ett dubbelt efternamn. Man kan inte välja ett nytt mellannamn​.

Kan man överföra sitt mellannamn till sina barn?

I Sverige kan ett mellannamn inte ärvas eller överföras till barn eller make/maka. Detta gäller oavsett om namnet är ett mellannamn eller används som ett icke-tilltalsnamn​.

Vilka är skillnaderna mellan mellannamn i Sverige och mellannamn i andra länder?

I Danmark och Norge kan mellannamn som är gamla familjenamn föras vidare från förälder till barn, vilket skiljer sig från svenska regler. I USA och vissa andra länder är mellannamn, eller "middle names" oftast förnamn. Vid flytt till Sverige registreras mellannamn som förnamn i folkbokföringen, om inte namnet i praktiken är och kan förvärvas som ett efternamn​.

Hur ändrar man sitt mellannamn i Sverige?

Enligt den nuvarande namnlagen från 2017 kan man ej ändra det mellannamn som man har idag i Sverige. Det du kan göra är att ta bort det, göra det till ett efternamn eller ett dubbelt efternamn. Det finns olika regler och avgifter som gäller för dessa ändringar​​.

Lär dig mer om