Standard för Svensk Yrkesklassificering - Vad är SSYK?

Standard för Svensk Yrkesklassificering, förkortat SSYK, är ett system som används för att gruppera och kategorisera yrken . Den används bland annat för att ta fram statistik om olika yrken och arbetsuppgifter i Sverige. Det är också den kategoriseringen vi använder under Ratsit Lönestatistik.

Utforska SSYK-yrken i Sverige med hjälp av Ratsit

Via Ratsit Lönestatistik kan du snabbt och enkelt ta del av uppdaterad löneinformation för alla yrken inom SSYK-systemet i Sverige. Sök efter ett yrke och välj det som intresserar dig i resultatet. Du får direkt en översikt av genomsnittslönen för det valda yrket, och kan även lära dig mer om hur lönerna skiljer sig mellan män och kvinnor, inom olika åldersgrupper samt på olika platser i landet.

Utvecklingen av SSYK

SSYK-systemet är i grunden baserat på den internationella standarden ISCO–08 som används för att sammanställa yrkesrelaterad statistik inom EU. SSYK togs fram i ett samarbete mellan Statistiska Centralbyrån (SCB) och Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS), och infördes som standard i Sverige år 2001. Klassificering har dock uppdaterats genom åren, och den version som används idag går under namnet "SSYK 2012" och har varit i bruk sedan 2014.

Så fungerar SSYK

Det svenska SSYK-systemet (Standard för svensk yrkesklassificering) är organiserat i en hierarkisk struktur med fyra nivåer, där varje nivå representerar en allt mer specifik klassificering av yrken.

  1. Yrkesområde - Ensiffernivå: Detta är den bredaste nivån och består av 10 olika kategorier. Exempel på sådana kategorier kan inkludera chefsyrken, yrken inom administration och kundtjänst, och service-, omsorgs- och försäljningsarbete.

  2. Huvudgrupp - Tvåsiffernivå: Varje yrkesområde delas upp i flera huvudgrupper, totalt 46 i SSYK 2012. Dessa grupper är mer specifika och inkluderar exempelvis olika typer av tekniker, yrken inom hälsa och sjukvård, och olika typer av lärare och pedagoger.

  3. Yrkesgrupp - Tresiffernivå: Ytterligare en nivå ner finns 147 olika yrkesgrupper i SSYK 2012. Exempel på sådana grupper kan vara sjuksköterskor, ingenjörer inom olika teknikområden, och specialistyrken inom finans och försäljning.

  4. Undergrupp - Fyrsiffernivå: Den mest detaljerade nivån består av 429 olika undergrupper. Dessa grupper är mycket specifika och kan inkludera exempel som barnmorskor, systemutvecklare, och revisorer.

Varje yrke tilldelas en unik kod baserat på denna hierarkiska struktur, vilket underlättar identifiering och jämförelse av yrken både nationellt och internationellt.

Läs mer om SSYK på SCB.se.

Lär dig mer om