Styrelseledamot - Vad är en styrelseledamot?

En styrelseledamot är en person som är vald eller utsedd att sitta i en organisations styrelse. Inom ramen för styrelsen är det styrelseledamotens ansvar att fatta beslut kring företagets verksamhet och att säkerställa att alla lagar och regler efterföljs i bolaget. Styrelseledamoten har även ansvar för bolagets förvaltning och ska arbeta för bolagets bästa​.

Hitta information om styrelseledamöter på Ratsit

Via Ratsit företagssök kan du hitta all information om styrelseledamöter för alla företag i Sverige. Sök på företagets namn, adress eller organisationsnummer och välj det företag som intresserar dig i resultatet. Du hittar företagets alla styrelseledamöter under Ansvariga personer.

Är du intresserad av att kolla upp en specifik person? I så fall kan du också se om en person har bolagsengagemang och vilken befattning de har, inklusive om de är styrelseledamot i något företag.

Syftet med en styrelseledamot i en organisation

Styrelseledamotens roll är viktig eftersom den bidrar till att definiera och styra företagets riktning. Styrelsen som helhet, där styrelseledamoten är en del, ska säkerställa att information till ägare, marknad och omvärlden är korrekt, rättvisande och ger en fullständig bild av bolagets utveckling, lönsamhet, finansiella ställning och risker​.

Juridiska krav på styrelseledamöter i Sverige

I Sverige ställs det specifika krav på den som ska bli styrelseledamot. Enligt aktiebolagslagen (ABL) ska alla aktiebolag ha en styrelse, och styrelseledamöterna måste vara minst 18 år gamla, får inte vara i konkurs, får inte ha en förvaltare, och får inte ha näringsförbud.

Dessutom finns krav på bosättning inom EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet)​.

Ansvarsområden och skyldigheter som styrelseledamot

Att vara styrelseledamot i en organisation är en viktig position som kommer med omfattande ansvar och skyldigheter. Nedan följer en genomgång av de grundläggande ansvarsområdena, etiska skyldigheter och förväntningar, samt juridiska och finansiella ansvar som en styrelseledamot har.

Grundläggande ansvarsområden:

Ledning av verksamheten

En styrelseledamot har huvudansvaret för att leda organisationens verksamhet, vilket inkluderar att fatta viktiga beslut som påverkar företaget på kort och lång sikt​.

Skatter och årsredovisning

Det är styrelseledamotens ansvar att se till att skatter betalas i tid, samt att kompletta årsredovisningshandlingar upprättas och skickas till Bolagsverket i tid​.

Förvaltning av bolaget

Styrelseledamoten ska ta hand om bolagets förvaltning och se till att alla lagar och regler efterföljs i bolaget​.

Övervakning av bolagets verksamhet

Det är styrelseledamotens uppgift att fortlöpande följa bolagets verksamhet och initiera lämpliga åtgärder när det behövs​.

Etiska skyldigheter

Styrelseledamoten bör alltid prioritera företagets intresse för att göra avvägningar som gynnar företagets övergripande mål​. Det finns en skyldighet för styrelseledamoten att utföra sina uppdrag omsorgsfullt och lojalt, vilket framgår av ett implicit uppdragsavtal med aktiebolaget​.

Juridiska och finansiella ansvar

Betalningsansvar

Styrelseledamöter kan bli betalningsansvariga om styrelsen inte har fullgjort sina skyldigheter, till exempel när en kontrollbalansräkning ska upprättas. Det finns också andra situationer då betalningsansvar kan uppstå, som olaglig värdeöverföring och för sent inlämnad årsredovisning eller för sent inbetalda skatter.

Skadeståndsansvar

Om styrelsen uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar bolaget, aktieägare eller annan i samband med att de utför sitt uppdrag kan styrelseledamoten bli föremål för skadeståndsansvar​.

Straffansvar

Styrelseledamoten kan ha straffansvar om förbjudna lån har tagits ut i aktiebolaget, om aktiebok inte har förts, eller om man inte gjort det möjligt för andra styrelseledamöter att delta vid styrelsemöten och beslut. Påföljden för överträdelser kan vara allt från böter till högst ett års fängelse​.

Hur blir man en styrelseledamot?

Här är en genomgång av de kvalifikationer och erfarenheter som krävs, processen för att bli vald eller utsedd, samt fortbildning och stödresurser som finns tillgängliga.

Kvalifikationer och erfarenheter som krävs som styrelseledamot:

Bred kompetens

Det krävs att man har en bred kompetens inom olika områden som är relevanta för organisationen, till exempel ledarskap, finans, juridik, och teknologi, beroende av verksamhetens natur​.

Erfarenhet

Det är vanligt att man har haft en ledande befattning i en annan verksamhet innan man blir styrelseledamot. Detta kan inkludera erfarenheter som chef, konsult eller specialist inom ett relevant område​.

Grundläggande kvalifikationer

Det finns vissa grundläggande kvalifikationer som krävs, till exempel att man inte är underårig eller har en förvaltare enligt föräldrabalken.

Processen för att bli vald eller utsedd till styrelseledamot:

I listade bolag finns det ofta valberedningar som utvärderar styrelsens sammansättning och kvalitet, och föreslår nya ledamöter baserat på deras kompetens och erfarenhet​. Det är viktigt att odla nätverk, knyta nya kontakter, och marknadsföra sig själv för att få möjligheten att bli vald till en styrelseposition.  

Fortbildning och stödresurser

Det finns utbildningar som leder till certifiering som professionell styrelseledamot där man lär sig om bolagsstyrning och aktiebolagslagens grunder​.Olika styrelseutbildningar erbjuds av olika institut och organisationer där man kan lära sig mer om styrelsens uppdrag och ansvar, såsom StyrelseAkademien och andra utbildningsplattformar​​. Bolagsverket erbjuder också information och resurser för styrelseledamöter och verkställande direktörer i aktiebolag, vilket kan vara en viktig resurs för kontinuerlig inlärning och stöd​.

Vanliga frågor och svar om styrelseledamöter

Hur skiljer sig rollen som styrelseledamot från en VD?

Rollerna som styrelseledamot och VD (verkställande direktör) är distinktainom en organisations struktur. Här är några punkter som illustrerar skillnaderna mellan de två rollerna:

Uppdrag och ansvar

Styrelseledamoten har till uppgift att styra och följa upp organisationens övergripande strategi, policy och mål. Styrelsen ansvarar för att tillsätta VD och övervaka dennes arbete​.

VD har till uppgift att leda den löpande verksamheten, implementera styrelsens beslut och se till att organisationens dagliga verksamhet fungerar smidigt​.

Juridisk Status

I offentliga bolag är det enligt svensk lag förbjudet att vara både styrelseledamot och VD, medan det i privata bolag är möjligt att kombinera dessa roller under vissa omständigheter​​.

Deltagande i styrelsen

Det är vanligt att VD:n också är en styrelseledamot, särskilt i mindre privata företag. Om VD:n inte sitter i styrelsen brukar man använda begreppet extern VD​.

Vad händer om en styrelseledamot inte uppfyller sina skyldigheter?

Om en styrelseledamot inte uppfyller sina skyldigheter kan detta leda till allvarliga konsekvenser, både för styrelseledamoten personligen och för organisationen som helhet.

 Några möjliga konsekvenser inkluderar:

  • Betalningsansvar: Om en styrelseledamot inte fullgör sina skyldigheter kan de bli betalningsansvariga, särskilt i situationer där en kontrollbalansräkning ska upprättas​.

  • Skadestånd: I värsta fall kan en styrelseledamot som inte uppfyller sina skyldigheter behöva betala skadestånd​.

  • Ansvar över företagets skulder: I händelse av konkurs kan styrelseledamöter bli ansvariga för företagets skulder om det visar sig att de inte har fullgjort sina skyldigheter korrekt​. 

Hur kan en styrelseledamot avgå från sin position?

En styrelseledamot som önskar avgå ska följa vissa procedurer:

  1. Anmälan om avgång: Styrelseledamoten ska anmäla sin avgång till styrelsen. Om ledamoten har valts av någon annan än bolagsstämman, ska avgången också anmälas till den. Anmälan om avgång görs på verksamt.se​​.

  2. Förtida avgång: En styrelseledamot kan avgå förtid, vilket innebär att avgången sker under den löpande mandatperioden. Detta kan ske antingen om ledamoten väljer det själv eller om den som utsett ledamoten beslutar det​.

  3. Utnämning av nya ledamöter: Om en styrelseledamot avgår och det leder till att styrelsen har för få medlemmar, ska styrelsen eller den sist avgående medlemmen se till att en eller flera nya styrelsemedlemmar väljs för den återstående mandattiden​.

Lär dig mer om