Postort - Vad är en postort?

En postort är ett definierat område med en egen postadress. Postorten hjälper till att strukturera och organisera posthanteringen på ett sätt som underlättar postsortering och leverans.

Postorten har en viktig funktion inom det svenska postsystemet. Men intressant nog går inte postorter alltid att likställas med andra administrativa eller statistiska indelningar som län, kommuner, församlingar, småorter eller tätorter​. Geografiskt sett kan alltså gränserna för en postort vara flexibla. Det är till exempel inte ovanligt att en postort sträcker sig över gränserna mellan flera kommuner.

Hur många postorter finns det i Sverige?

Totalt finns det cirka 1 700 postorter i Sverige. Antalet postorter kan dock förändras över tid, och det uppskattas att det görs närmare 170 till 350 förändringar i postnummer och postorter varje år.

Vilken postort bor jag på?

Med hjälp av Ratsit personsök kan du enkelt ta reda på vilken postort som din adress tillhör.

1.       Sök på ditt namn, din adress eller personnummer i Ratsits Personsök.

2.       Välj ditt namn i resultatet

3.       Du hittar postort under Personuppgifter bredvid Postort.

När du ändå söker på Ratsit kan du passa på att lära dig mer om dina grannar, din adress eller ditt postnummerområde. I vårt geografiska sök hittar du snabbfakta om din kommun, till exempel befolkningsmängd, snittinkomst och de 25 personer med högst lön i just din kommun. På sidan för varje postnummer kan du även se en lista över gator och antalet personer som bor på varje gata.

Vem ansvarar för postorter i Sverige?

PostNord har ansvar för att administrera alla postnummer och postorter i Sverige. Det omfattar både vilka geografiska områden som en postort eller ett postnummer tillhör, men också namnet på de olika postorterna.

För att undvika förväxlingar har posttjänsten ibland behövt skapa egna namn för postorter, vilket ibland har lett till att de nya namnen helt ersatt de tidigare namnen. Ett exempel på det är Höör i Skåne, som ursprungligen hette Hör. På 1800-talet skrev man ofta "Här" istället för ortnamnet på lokala försändelser, vilket ledde till att många brev avsedda för lokal distribution i till exempel Stockholm hamnade just i Hör. Av den anledningen ändrades stavningen av postorten till Höör, en stavning som numera används även för tätorten, församlingen och kommunen​.

Ett annat exempel är Upplands Väsby som skapades av Posten 1919 och 1952 blev namnet på hela kommunen​.

Postortens historisk bakgrund

Postväsendet i Sverige har rötter som sträcker sig tillbaka till 1636, då en postordning infördes på initiativ av rikskanslern Axel Oxenstierna. Denna ordning innebar att det skulle finnas en postiljon med uppdrag att transportera posten en mil på två timmar.

Postort användes som den huvudsakliga sorteringsmekanismen fram till fram till år 1968. Det systemet var dock ganska komplicerat och krävande för den svenska posten, eftersom de postanställda var tvungna att lära sig samtliga postorter i Sverige och vilka postkupéer som passerade varje ort. Detta kunde ganska enkelt leda till misstag i postsorteringen.

För att effektivisera processen och minska risken för fel, beslutades det 1967 att postnummer skulle införas i Sverige. Det svenska postnummersystemet togs i bruk den 12 maj 1968 och sedan dess har postsortering och -distribution blivit betydligt mer effektiv och organiserad. Systemet genomgick en revision under mitten av 1990-talet när alla kvarvarande postterminaler utrustades med postsorteringsmaskiner​.

Vanliga frågor om postort

Vad är skillnaden mellan en postort och en tätort?

En postort är ett geografiskt område med en egen postadress, medan en tätort är en bebyggelse med minst 200 invånare där husen ligger så pass nära varandra att de bildar en sammanhängande bebyggelse. Postort och tätort kan ibland vara samma, men inte alltid.

Hur bestäms namnet på en postort?

Namnet på en postort kan vara historiskt, geografiskt eller administrativt beslutat. I vissa fall kan namnet på en postort justeras för att undvika förväxlingar, som i fallet med Höör och Upplands Väsby där posttjänsten skapade nya namn för dem som postorter​.

Kan en postort ligga i flera kommuner?

Ja, det kan den. De geografiska gränserna för en postort kan vara flexibla och det är inte ovanligt att en postort sträcker sig över gränserna mellan flera kommuner​​.

Hur relaterar postort till postnummer?

Postnumret är en sifferkombination som används för att ange ett specifikt geografiskt område inom en postort. Varje postort har egna siffror i postnumret som hjälper till att sortera och leverera posten.

Finns det liknande system som postort i andra länder?

Ja, det finns liknande system i andra länder. Till exempel har Finland ett system med "postanstalt" som är jämförbart med Sveriges postort-system. Båda systemen använder postnummer för att peka ut särskilda geografiska områden och underlätta postsortering och leverans. Vilka termer som används och den exakta strukturen på postnummer och postort-systemen varierar dock mellan olika länder​.

Lär dig mer om