Radhus - Vad är ett radhus?

Ett radhus är en bostadsform där varje hus är sammanlänkande i ytterväggarna och bildar en gemensam “radhuslänga”. Radhus har ofta fler våningar, komplett med egna ingångar och privata trädgårdar.

Kolla upp bostäder och ägandeform på Ratsit

Undrar du hur en vän, kollega eller granne bor? Via Ratsit personsök går det snabbt och enkelt att hitta information om bostäder och ägandeform på alla personer i Sverige över 16 år.

Sök efter namn, adress eller telefonnummer och välj den person som intresserar dig i resultatet. Du hittar informationen under Fakta om bostaden. Där kan du se vilken typ av bostad personen har (exempelvis, villa och äganderätt eller lägenhet och hyresrätt), bostadens boarea och byggår, samt vilka grannar personen har.

Radhus – Historisk bakgrund i Sverige

I Sverige började radhus dyka upp i städer under industrialiseringen på 1800-talet, då behovet av tillgång till arbetare nära fabriker och verkstäder blev akut. Denna boendeform blev snabbt populär eftersom den utnyttjade begränsade stadsytor på ett effektivt sätt, samtidigt som den erbjöd ett mer familjevänligt alternativ till traditionella flerfamiljshus. Populariteten för radhus fortsatte att växa under efterkrigstiden, då det fanns ett ökat behov av att snabbt skapa nya bostäder för landets växande medelklass.

Vad är det för skillnad mellan radhus, parhus, kedjehus?

Det är vanligt att blanda ihop dessa boendeformer, vilket är förståeligt då dom har många likheter. Men dessa tre typer av bostäder skiljer sig åt i sin struktur och definieras på olika sätt.

Radhus

Radhus är bostadshus som är sammanlänkade i ytterväggarna. För att räknas som ett radhus måste det bestå av minst tre småhus vars bostadsdelar är direkt sammanbyggda med varandra i ytterväggarna. Stadsradhus är en variant som är byggd mer på höjden för att passa in i stadsmiljö. Dessa är ofta byggda i tegel och finns vanligtvis i områden med flerbostadshus.

Parhus

Parhus består av två bostäder eller hus som är sammanlänkande i varandra, alltså hus som sitter ihop två och två. Dessa hus är oftast utformade som ett småhus, avskilt med en mellanvägg och har en planlösning som är symmetrisk men spegelvänd. Normalt sett finns det inga invändiga dörrar mellan bostäderna i ett parhus, och varje hushåll har sin egen separata ingång.

Kedjehus

Kedjehus påminner om radhus i det att de är sammanbyggda. Dock skiljs de ofta åt med ett garage, en carport, ett förråd eller liknande mellan varje bostad.

Läs mer om definitionerna på Skatteverkets webbplats.

Fördelar och nackdelar med att bo i Radhus

Fördelar

  • Ekonomiskt stabilt boendealternativ

    Radhus erbjuder ett ekonomiskt stabilt boendealternativ. Under konjunkturer är prisförändringarna generellt mer stabila jämfört med andra typer av fastigheter, vilket ger trygghet och förutsägbarhet för bostadskostnaderna.

  • Mycket hus för pengarna

    Radhus är bostäder som liknar fristående villor både i utseende och funktionalitet men är samtidigt billigare än villor i flesta fall.

  • Familjeanpassade

    Radhusområden erbjuder ofta en barnvänlig miljö med lekplatser och grönområden, vilket gör det till en trivsam plats för familjer att bo och leva.

  • Samfällighet underlättar ansvar

    Samfälligheten i radhusområden underlättar livet genom att gemensamt hantera olika ansvarsområden. Det inkluderar samordning av tjänster som kabel-TV och bredband samt gemensam finansiering av snöröjning och andra gemensamma behov.

  • Tillgång till tomt

    Radhus erbjuder vanligtvis en liten men ändå funktionell tomt / trädgård att vistas i, vilket är en vanlig anledning till att radhus är så populära.

Nackdelar

  • Enformigt utseende

    Radhusområden kan ibland kännas enformiga och monotona, eftersom bostäderna ofta är utformade på ett liknande sätt och ofta har samma fasad och yttre estetik.

  • Begränsad värdeökning

    Jämfört med fristående villor har radhus vanligtvis en mer begränsad potential för värdeökning över tid, vilket kan påverka den långsiktiga ekonomiska avkastningen.

  • Ljudnivå och störningsmoment

    Eftersom radhusdelar ofta ligger vägg i vägg med grannar är ljudstörningar mer vanligt än i fristående hus.

Vanliga Frågor

Betalar man avgift i radhus?

Ja, i de flesta radhusområden finns en samfällighet, vilket betyder gemensamt delande. Det är till samfälligheten du betalar en månatlig avgift för att få tillgång till exempelvis värme, vatten, sophämtning och snöröjning.

Kan jag hyra ut mitt radhus?

Ja, du kan hyra ut ditt radhus, men kolla upplåtelseformen och se till att hyran är skälig och att allt går rätt till med avtal och försäkringar. Du kan även behöva ett utdrag från Lantmäteriet som bevis på att du är ägare till radhuset.

Lär dig mer om