Tomt – Vad är en tomt?

En tomt är ett markområde som antingen är bebyggt eller avsett att bebyggas. Tomten är alltså den mark som är i direkt anslutning till fastigheten eller fastigheterna.

Vad är skillnaden mellan en tomt och en fastighet?

En tomt kan vara en egen fastighet eller en del av en fastighet. Fastighet är dock ett bredare begrepp och kan inkludera landområden som inte definieras som tomter, till exempel skogsbruksfastigheter eller jordbruksfastigheter. En fastighet är därför inte samma sak som byggnaden eller huset som står på marken, däremot kan dessa byggnader tillhöra fastigheten.

Olika typer av tomter

Det finns olika typer av tomtmark som beskrivs på olika sätt beroende på vem som äger tomten och vart den är belägen:

  • Allmän tomtmark: Ägs oftast av den kommun där marken ligger och får endast användas på sätt som gör att allmänheten har tillgång till marken.

  • Privat tomtmark: Ägs av fysiska eller juridiska personer och får nyttjas på det sätt som tomten är godkänd för.

  • Skafttomt: En tomt som har tillgång till vägnätet genom ett smalt markområde som kallas för ett skaft, därav "skaftomt".

  • Sjö- eller strand tomt: En sjötomt sträcker sig ner till vattnet, med eller utan tillhörande strand och ägaren har ensam nyttjanderätt till denna. När det gäller en strandtomt får allmänheten gå genom den förutsatt att man passerar nära strandlinjen.

Vad innebär tomtgräns?

Tomtgränsen avgränsar en fastighets markområde gentemot omgivande markområden. Den markerar alltså gränsen för vad som tillhör en specifik fastighet och vad som inte gör det. Tomtgränsen används för att tydligt definiera ägandet av marken och kan vara extra viktig vid byggprojekt, försäljning av fastighet, trädgårdsarbete eller grannkonflikter.

Markering av tomtgräns

Tomtgränsen markeras på olika sätt beroende på terräng och underlag. Är det mjukare underlag på tomten som exempelvis myrmarker så brukar tomtgränsen markeras med stolpar eller rör rakt ner i marken. Om det är stenigt på tomten kan gränsen märkas ut genom dubb eller hål i sten och berg.

Andra vanliga avgränsningar som utmärker tomtmarker:

  • Staket

  • Vägkant

  • Strandlinje

  • Dike

  • Häck

Hur hittar jag min tomtgräns?

Det smidigaste sättet att få information om din tomtgräns är att använda Lantmäteriets E-tjänst. Där kan du kostnadsfritt få tillgång till detaljerad information om din fastighet, bland annat tomtkartan (förutsatt att den finns inskannad).

Ofta finns det även fysiska markörer på platsen som indikerar var gränserna ligger. Dessa kan vara gränsrör, stenar, eller andra märken som har satts upp för att markera gränsen.

Om det finns osäkerhet kring tomtgränsen går det att begära en gränsbestämning från Lantmäteriet. Under denna process kommer en lantmäteriingenjör att besöka fastigheten och fastställa exakt var gränsen ligger.

Vanliga frågor om tomt

Är en tomt alltid bebyggd?

En tomt kan antingen redan vara bebyggd eller avsedd att bebyggas.

Finns det regler kring vad som kan kallas en "tomt"?

Ja, enligt PBL (plan och bygglagen) får byggnader på allmän plats inte räknas som tomter. Om tomten inte är belägen på allmän plats och är i direkt anslutning till fastigheten så faller det under ramen för vad som definierar en tomt.

Vad räknas som privat tomt?

En tomt som ägs av en fysisk eller juridisk person.

Hur styckar man av en tomt?

Om du vill stycka av en del av tomten från fastigheten ska du göra en ansökan om lantmäteriförrättning hos Lantmäteriet. De fattar sedan beslut om det är lämpligt att stycka av en plats för en ny fastighet just där du önskar.

Lär dig mer om